Lösa trådar eller trådlöst?

Eftersom jag jobbar med IT så blir grejorna hemma av en lite annan kaliber än de vanliga hemmanätverken – jag har bl.a. ett halvrack servrar i källaren, en 4G-router med dubbla externa antenner och det jag ska prata lite om idag – wifit på gården.

Där normala människor kanske nöjer sig med en kombinerad router/accesspunkt har jag råkat bygga… Lite mer. 🙂

Den huvudsakliga enheten är en Ubiquiti AC Mesh Pro som servar själva gårdsplanen och en liten bit till. Ner till stugan har jag en brygga med två Ubiquiti NanoStation Loco M2 som klarar att skicka 150 mbps över en mil. Här är avståndet ungefär 90 meter. Där nere sitter en “vanlig” Ubiquiti AC Pro, så hon ska ha ordentlig täckning för laptopen och mobilen runt stugan. Vi har två trådlösa nät; mitt som av historiska skäl heter Pixel och ett gästnät som heter Bomberget.

På bilden nedan ser vi det rätt grovt överdimensionerade mastfästet på den ena accesspunkten. Den väger 633 gram, men fästena skulle kunna hålla upp min bil. 🙂

Överdimensionerade fästjärn.

Bra nät är en materialsport. 🙂

 

5 kommentarer

 1. Jag inser att jag är en “normal” människa. Fiber, router, trådlöst och nätverkskabel och full 4g-täckning där jag bor. 🙂
  Snygg och lättläst bloggmall, jag kommer att följa denna sida.

  1. Här långt ute i skogen får man vara uppfinningsrik. 🙂 Jag är oerhört glad att Rickard kan sånt där. Jag är nog nästan kvar på modemstadiet i kunskaper. 😀

   Roligt att du tycker om vår blogg!

 2. Trådlöst måste ju vara perfekt för er, vilka möjligheter det finns!
  Möjligheter, det är ett bra ord.
  Ha en mycket fin helg!

  1. Ja vilken skillnad mot 90-talet när man satt med modem och ringde upp och blockerade telefonlinjen medan man var online m.m. 😀

   Tack detsamma! 🙂

 3. Ingen fiber på gång på er sida sjön?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *