Hönshus och hönsgård

Det har ju byggts hönshus och hönsgård åt våra små befjädrade vänner på gården – givetvis har jag inte bloggat om det under tiden, men NU är det dags! 🙂

 

Det gamla hönshuset behövde lite jobb, kan man säga. Hål och sprickor, snett och vint, glapp och glipor.

Vi ville få allt så slätt och tätt som möjligt för att undvika att skapa gömställen för kvalster och göra det enkelt att städa.

Så, vi började med att jämna ut grunden med puts och golvavjämningsmassa, jag vet inte hur många säckar det blev till slut, men många.

Efter golvet var det dags för väggarna. Jag är inget fan av gips, så det blev spånskivor och MYCKET spackel pga snett och vint.

Nya ventilationsgaller, nu med insektsnät och ditskruvade istället för att de bara satt fast med ett par böjda spikar.

Fönsterfix! Spackel, kitt och färg.

 

När hönshuset var hyfsat klart var det dags att börja med hönsgården. Vi ville ha en rejält stor, med dörrar både uppåt och neråt (bortåt och hitåt i bild, respektive) för att kunna släppa ut de små liven i den övre ändan och sen, när vi byggt en gård till, öppna mellan gårdarna. Den här blev 4,20 x 16 meter.

Takplasten på väggen där bredvid dörren är ett vindskydd.

Nätet runtom och i taket är ett Allox 2m rådjursstaket med 20x30mm maskor. Det är otroligt segt, men i botten kompletterade vi med 40mm sexkantigt 25x25mm galvat hönsstängsel som också går ut 50cm på marken för att hindra djur från att gräva sig in i skafferiet.

Värpredena är IKEAs TROFAST plastbackar i en KALLAX hylla med en vanlig aluminiumlist framför för att de inte ska tippa eller ramla ur.

 

Sittpinnarna blev 70x70mm (finns på Byggmax) som hyvlades till en rundad profil som sen monterades med dubbla urtag inåtlutade i hyllkonsoller över en gammal sängbotten med vaxduk över som fick bli gödselbord.

 

Det står på 45x45mm ben med hjul och kasthakar som håller fast det i väggen. En annan vaxduk hänger på väggen som skydd. Allt går enkelt att flytta och ta isär för rengöring.

 

Snickeriet. 🙂

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *