Randiga muddar i Lettlopi

Jag är väldigt förtjust i muddar. De är snabba, roliga små projekt att sticka eller virka och de är finfina grejer att ha när man är lite frusen. Jag tar ofta på mig muddar även inomhus när jag småhuttrar lite. Utomhus är de perfekta för att täcka upp glipan som ibland blir mellan vante och jackärm.

Ränder med hjälp av lyfta maskor på det här viset lärde min mormor mig när jag var liten och jag stickade täcken till mina barbiedockor och småbilar (jodå, även bilar behöver täcken). 🙂
När jag köpte “Sticka flerfärgsstickning med lyfta maskor” av Madelaine Jansson och Lotta Bengtsson fanns dessa ränder med där också.

Jag har stickat muddarna i Lettlopirester, på strumpstickor 4 mm, så här:

Din grundfärg (GF) är den du börjar och avslutar med och din kontrastfärg (KF) är den du använder bara i det randiga. I mudden på bilden ovanför här är mörkgrå min grundfärg och ljusgrå min kontrastfärg.

Lägg upp 48 maskor och fördela dem på 4 stickor.
Sticka 1 varv räta maskor med din grundfärg.

Sticka sedan ränder enligt följande:

Varv 1 med KF: *1 rät, lyfta 1 maska avigt*. Upprepa mellan * och * varvet ut.
Varv 2 med KF: *1 rät, lyfta 1 maska avigt*. Upprepa mellan * och * varvet ut.
Varv 3 med GF: *lyft 1 maska avigt, 1 rät*. Upprepa mellan * och * varvet ut.
Varv 4 med GF: *lyft 1 maska avigt, 1 rät*. Upprepa mellan * och * varvet ut.

Sticka till du är nöjd med längden på mudden, avsluta med varv 4.
Sticka 1 rätt varv i grundfärg, maska sedan av.
Virka sedan ett varv fasta maskor runt kanterna på muddarna: en fast maska i varannan rand.

Stickfastheten för mig blir muddar som är 10 cm breda när du lägger dem platt som på bilden nedan. Mina är täta och stadiga. Prova dig fram för att se vilka stickor som passar bäst till hur hårt/löst du stickar.

6 kommentarer

  1. Hej! Jag tycker muddarna är jättefina och ska försöka sticka dem nu. Hälsning Gunvor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *