Kvadrater och trianglar

Bilden visar en trave tygrutor. Den översta, den man ser, är vit med blåa och röda blommor på. På etiketten står det Portsmouth by Minick & Simpson, Moda fabrics.

Idag har jag roat mig med en charm pack jag köpte från Quiltmakeriet “Portsmouth” från Moda. Funderade hit och dit vad jag skulle göra med dessa färdigskurna lappar (5 x 5 inches/12,5 x 12,5 cm) och bestämde mig till slut för trianglar. Så här syr jag triangelrutor:

Jag parar ihop dem två och två, i detta fall en ljusare med en mörkare, rätsida mot rätsida och ritar ett streck diagonalt från hörn till hörn på ena sidan. Sedan syr jag en söm på var sidan om strecket med den sömsmån jag använder mig av. Eftersom jag har en pressarfot gjord för att kunna ha 1/4 inch sömsmån (som är det vanligaste i amerikanska quiltmönster, man kan såklart ta vilken sömsmån man vill) så kör jag med det. Jag syr alltså en söm1/4 inch från det ritade strecket:

Sen en till likadant på andra sidan strecket. Då ser det ut så här:

Lite halvkass bild men jag hoppas ni ser. Det ritade strecket i mitten och en söm på var sida om det.

Sen skär jag rutan i två delar, jag skär på det ritade strecket.

Då får jag två nya rutor, som mönstermässigt blir två trianglar.
Här har jag skurit isär ett gäng:

Med de här rutorna kan jag sedan skapa många olika mönster, här är några exempel:

Jag har inte bestämt än hur jag ska arrangera mina trianglar, jag ska leka lite mer med olika kombinationer så får vi se vad jag fastnar för till slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *